google-site-verification=BHs06jpHIJcdt2L6MwE5cuFocAAzF0xicDdompMZc94

Activiteiten & Bezienswaardigheden

⛺️ Verspreid over ons terrein zijn er diverse zitgelegenheden, waar tijdens de warmere dagen veelal van een koele bries kan worden genoten. Voor de jongere gasten hebben we een klein zwembad. Op het terrein zijn verder een aantal speelmogelijkheden, waaronder een schommel. Op de velden in de directe omgeving  kan worden gevoetbald of op andere wijze naar hartelust worden gespeeld, waarbij het (geheime) hutten bouwen een van de favoriete bezigheden is. Op het grasland rondom de boerderij kun je perfect vliegeren.

20988305_1650794634944610_1379709805117297258_o
Hooien tractor

⛺️ Natuurlijk is het ook mogelijk om mee te helpen bij klussen op de boerderij: het melken van de geiten, het rapen van de eieren, voeren  van de konijnen en andere beesten, of het binnenbrengen van de oogst.

Groentetuin

⛺️ Een van onze middelen van bestaan is onze moestuin. In de zomer, maar zeker in de winter kunnen we voor het grootste deel in onze behoefte aan groenten en aardappelen voorzien uit onze eigen tuin.
Maar daarvoor is het in de zomer zaak de tuin te bewerken. 
Geheel op vrijwillige basis kan hierbij door gasten geholpen worden.

Meikdiploma

⛺️ Inmiddels  hebben we de afgelopen jaren al veel van onze jonge gasten aan hun eerste melkdiploma kunnen helpen. Elke ochtend kan er geholpen worden, door jong en oud, met het melken van onze geiten. In de drukste weken gaat dit ritueel veelal gepaard met verkeersinformatie: een file van 4 meter voor de melktafel op Bastier is dan geen uitzondering. Voor de meeste gezinnen op de camping of in de gîtes is uitslapen dan ook een zeldzaam gebeuren. Als de melk dan verzameld is, is het zaak te kijken wat er vervolgens van wordt gemaakt: kaas, yoghurt, ijs of kwark.

Sterren

⛺️ Voor de liefhebbers van sterren: de nachtelijke hemel is prachtig. Er is weinig lichtvervuiling.

20748314_1641835799173827_5753519957472737529_o

⛺️ De omgeving is nog zeer authentiek, niet aangetast door massatoerisme, grootschalige landbouw of industrie en leent zich bijzonder goed voor rustige wandel- en fietstochten. Ook met een E-bike kan men hier goed uit de voeten. In de omgeving van St Julien Labrousse kunt u tijdens deze tochten nog daadwerkelijk de echte stilte ervaren.
Langs Bastier loopt o.m. een van de routes naar Santiago de Compostella. In de directe omgeving zijn tientallen wandel- en mountainbike-tochten uitgezet. Ze lopen door een zeer gevarieerd landschap met weilanden, uitgestrekte kastanje-, eiken- en naaldhoutbossen. De uitzichten zijn zeer afwisselend en indrukwekkend. Wij hebben diverse kaarten voor u te leen.

velorail
Kinderen zwemmen

⛺️ Op diverse plekken kan er in de beekjes, rivieren en meren worden gezwommen. In de directe omgeving kan men in de Glo zwemmen. Deze omgeving is paradijselijk te noemen. Meer zwemmogelijkheden zijn er binnen een straal van 10 km, in de vorm van een zwembad nabij Le Cheylard (L'Eyrium), grote bewaakte strandmeren nabij Vernoux (Lac de Ramier) en St. Agrève (Lac de Devesset) of diverse plan d´eau´s (kleine aangelegde meertjes in rivieren, o.m. nabij Le Cheylard, Dornas, Lamastre en Desaignes). Dagelijks zijn er in de directe omgeving allerlei weekmarkten en op zon- en feestdagen veelal wel een "marchés aux puces” (vlooienmarkt) of een ‘vide grenier” (zolderopruiming).

⛺️ Verdere doe-activiteiten die ook geschikt zijn voor de hele familie zijn in Boucieu le Roi z.a. de stoomtrein naar Tournon sur Rhône. Heel spectaculair is de Velo-rail. in een 4 persoons trapauto over het spoor richting Tournon sur Rhône. Terugreis door middel van dieseltrein.
In Les Ollières sur Eyrieux kan men kanovaren. Vlakbij Chambon sur Lignon is een avonturenpark: met touwbruggen en touwladders kan door bomen worden “gewandeld”.

Fietsen tegen boom
Wielrenner

⛺️ Voor de meer sportief ingestelde gasten is het mogelijk deel te nemen aan:

  • Raid Ardéchoise, cross-country hardlopen, half april.
  • Raid de VTT, 3 daagse toertocht/wedstrijd per mountainbike, laatste weekend van juni.
  • Le Ardéchoise een wielertocht tussen de 200 en 350 km met meer dan 12.000 deelnemers, meestal het tweede weekend van juni. Zie ook het artikel Ongeduldige tweewielers van de Volkskrant.
Chalencon (Haute-Loire) Vue générale7

⛺️ Ook op historisch gebied is er in de omgeving veel te beleven, variërend van middeleeuwse stadscentra tot volledig gerestaureerde burchten, kastelen en ruïnes. Niet ver van Bastier vindt u het Ecomusée des Terrasses (zie ook hierboven bij het Droog stenen stapelen), waar tijdens een leuke rondleiding de ontstaansgeschiedenis van (m.n de terrassen in) de Ardéche uit de doeken wordt gedaan. Een bezoek aan de "Grottes Prehistoriques de Soyons" is zeer de moeite waard. Hier kun je zoeken naar fossielen.

⛺️ Speciale vermeldingen verdienen de als "Villages Caractère" aangemerkte plaatsen Désaignes, Boucieu le Roi en Chalencon, met een middeleeuws centum die veelal geheel weer in hun oude grandeur zijn hersteld.

⛺️ Grotere histiorische stadscentra zijn in Aubenas, Valence en Le Puy en Velay. Deze laatste stad is een pleisterplaats en kruispunt voor meerdere pelgrimroutes naar Santiago de Compostella. In het historische stadscentrum bevindt zich de  prachtige cathedraal Notre Dame du Puy.

Le Chaylard

⛺️ In de zomer worden er in diverse plaatsen in de nabije omgeving diverse festivals georganiseerd: o.m. rond de 15e augustus het straattheaterfestival Les Articulés in Le Cheylard. In de zomermaanden is er vrijwel dagelijks  in de omgeving een openlucht theater- of ander culturele activiteit te bezoeken.


 Bastier / Copyright © 2004 - 2021 Bastier. All rights reserved